Tanken bakom designen
Nedan får du veta hur Jerker och Fredrik tänkte när de skapade Funkis med Loft.

”Vi ville hitta en design som var i samklang med en av vår tids vanligaste husmodell, den moderna funkisstilen eller ”ny-funkis” som den också kallas. De enkla och tydliga linjerna utan krusiduller som förstärks av de geometriska figurerna i form av rektanglar, trianglar och cirklar ger ett tidstypiskt intryck som också matchar ”ur-funkis” från 50- och 60-talet.

Vi har till exempel fångat upp takens lutningar i snedskurna fönster, runda fönster i dörr och vägg samt med paletterna på farstukvisten. Förutom design satte vi också funktion i första rummet. Hur kan man få ut så mycket som möjligt av ett 4,3 kvm minihus?

För det första fokuserade vi på leken och konstaterade att barn gillar flera våningar och att klättra, därav loftet. Loftet är dessutom ett lysande sovrum vilket gör att man kan möblera i nedervåningen men fortfarande ha madrasserna kvar på övervåningen. Det innebär att man kan leka många ”dygn” på en lektimme. Vi satte dit en ytterligare dörr på baksidan (egentligen av en annan anledning, se nedan) och det visade sig kunna bli ett lysande ”affärsfönster” för försäljning av sandkakor och diverse andra saker.

Alla föräldrar vet också att det brukar vara lågt i tak i en lekstuga och det förväntas att man kommer in och kollar allt fint som gjorts mer än en gång. Funkis med Loft har en minsta ståhöjd på 2 meter i hallen såväl som på farstukvisten så man klarar sig utan större ryggsmärtor även om man är en lång förälder.

Vad används då en lekstuga till när sommaren är över och höst och vinter nalkas? Jo, förråd naturligtvis. Hur ofta har man inte krupit in och staplat utemöbler, dynor, grillar, cyklar och barnleksaker? Av den anledningen är nästan hela vänstra sidostycket en stor dörr som man kan öppna för att lasta in allt på ett mycket enklare sätt. Här kommer också loftet väl till pass som är ypperligt för dynor, madrasser eller småsaker som gör att man inte behöver stapla stora travar som riskerar att rasa. Man får in ganska mycket saker på närmare 8 kubikmeter.

Väl på plats och hopmonterad så är detta en tämligen gedigen konstruktion, eller som en av våra kunder sa : ”Detta måste vara lekstugornas motsvarighet till en pansarvagn”.

Resultatet av vår strävan efter funktionell och god design blev annorlunda, spännande och estetisk. Vi tror och hoppas att Funkis med Loft kan vara tilltalande för såväl barn som föräldrar, mor- och farföräldrar. Kanske till och med grannbarnen blir lockade att leka. Då har vi lyckats!”